452 0040

Aia 25, Kuressaare



Õppida õeks Kuressaares? Nüüd on Sinu võimalus!

Saaremaal elamisega on kummaline lugu. Kuigi me justkui nagu natuke teaks, et kui ajame juured siia paekivisesse ja kadakajuuri täis pinnasesse, lõikame ennast ära mandril olevatest suurematest väljakutsetest ja eneseteostamise võimalustest. Kuid siiski naeratab õnn ka meile ning unistused tõepoolest täituvad.
Sügisel on Kuressaares alustamas juba 3. õdede Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õpperühm. See tähendab, et tänu paindlikule õppekorraldusele on õeks saanud ja saamas arvestatav hulk saarlasi, kelle jaoks oleks muul moel õeks õppimine ehk lausa nii suur väljakutse, et see unistus jääkski püüdmata.

Palju on küsitud ja valjusti mõtiskletud selle üle, kas Kuressaare õpprühmas saab ikka sama hea väljaõppe kui Tallinnas õppides. Vastus sellele on väga sirgjooneline ja lihtne - see kõik oleneb Sinust endast. Teooria omandamises on kõigil võrdsed võimalused, praktikat on aga võimalik sooritada nii Kuressaares, mandril kui ka välismaal. Õnn on tõdeda, et meie grupp (II lend ehk praegu 3. kursust lõpetav grupp) on saanud õppejõududelt palju postiivset tagasisidet ning kohati tundub, et oleme mõned enda otsekohesuse ja teadmistejanuga lausa ära ehmatanud. Me küsime, sest me tahame teada, selgeks saada, seoseid luua ja arutleda. Ja nii see võikski olla.

Kogu koolitee ja õppeprotsess ei ole vaid teadmiste omandamine, vaid vaikselt õe rolli sisse kasvamine. Alates esimesest praktikast, mil tudengid lastakse õppeklassist päris inimeste sekka. Esialgu on ebakindlus. Ehk isegi hirm. Oled silmtsi päris probleemide ja päris lugudega ning siis saad aru, et meditsiinis töötamine on niivõrd palju rohkem kui vaid füüsilise keha sümptomite lugemine. Me kasvame sellesse rolli, punudes vaikselt endasse patsientide lugusid, praktilisi õppetunde, käelisi oskusi ja teadmisi, mis kunagi tundus, et on võimatu endale selgeks saada.

Kuressaare Haigla on laienemas ja elame kõik pidevas muutuste ja uuenduste tuules. Saaremaa vajab juurde õdesid, kellel oleks kiiret taipu, empaatiat ja tahet olla olemas omaenda kogukonna jaoks. Töö meditsiinis ei saa kunagi otsa, see ei ole kunagi üheülbaline ning valdkondi, kust iseenda täpset suundumust otsida, on jalaga segada. Rõõmu teeb ka asjaolu, et Eesti Õdede Liit seisab selle eest, et õendustöötajate töö oleks ka väärikalt tasustanud ning palgad on tõepoolest tõusuteel, töötingimused paranevad ning meie tööd väärtustatakse.

Kuressaare Haigla tervitab rõõmuga enda ridadesse ka abiõdesid, võimaldades kooli kõrvalt ka meditsiinivaldkonnas vaikselt kanda kinnitada ning töötada. Kulude ja aja kokkuhoiu mõistes on võimalus kohapeal õppida asendamatuks võimaluseks omandada ülikooli haridus oma kodusaarel.

Kuressaare Haigla õendus- ja ämmaemandusjuht Mari-Liis Aus tõdeb samuti, et õdede õpe Kuressaares on väga oluline kogu Saaremaale. „Saada kõrgharidus omaenda kodukohas - mis saaks sellest parem olla? Lisaks on praegune kogemus näidanud, et inimesed, kes on meil õppinud, on Kuressaare Haiglas leidnud ka selle niiöelda „enda osakonna“ või valdkonna. Õdede roll tervishoius aina kasvab näiteks seoses eriõenduse arenemisega ja õdede iseseisvate vastuvõttudega. Patsiendid on meie iseseisvat vastuvõttu tegevad õed väga soojalt vastu võtnud ning selle üle on meil ainult hea meel. Ja mina näen küll õdede iseseisvate vastuvõttude arvu suurenemist, mis on tingitud piiratud eriarstide ressursist. Nii, et uued õetudengid, olete väga oodatud!“

Kui küsida, kelle arvates on õeks õppimine kerge, tõuseksid ilmselt vaid paar üksikut kätt. Inimene kogu oma komplekssuses ei ole kerge olevus. Ei vaimselt ega ka füüsiliselt. Inimeseks olemise masinavärk on niivõrd peen, et sellest aru saamiseks ongi vahepeal vaja ka pisut pead murda. Aga see protsess ise ei murra. Kõik on tehtav, samm-sammult läbitav, kuigi eeldab kindlasti teatud ajaplaneerimist ja pühendumist.
 

Kui oled huvitatud tervishoiu- ja meditsiinivaldkonnast ning sul on soov teisi aidata, siis ära jäta võimalust kasutamata ja mine õppima!

Dokumentide vastuvõtt sais.ee keskkonnas toimub 10.-28. juuni 2024

Dokumentide vastuvõtt Kuressaares kohapeal 27.06 Kuressaare Haiglas, aadressil Aia 25 (C korpus, TTK õppeklass C1408)

Lisainfo vastuvõtu kohta  https://www.ttk.ee/et/vastuvott