452 0040

Aia 25, KuressaareKuidas hoida silmade tervist?

Paljud meist ei suuda head silmanägemist hinnata seni, kuni hakkavad ilmnema esimesed nägemisprobleemid. Silmad vajavad erilist tähelepanu ning hoolt, mida saame neile pakkuda läbi õigete toitainete. Seda enam, et suur osa meie ajast möödub pahatihti ekraanidele klammerdudes ning kuidas me ka ei keerutaks – meie silmad annavad sellest ühel hetkel märku. Tõde on see, et paljud vitamiinid on silmade tervise jaoks hädavajalikud ja nende saamine toidust on keerulisem kui lihtsalt porgandi söömine. Vaatame, kuidas erinevad vitamiinid meie silmi oma tegevuses toetada saavad.
 

KAROTENOIDID

Keha ei suuda karotenoide toota, seega tuleb neid saada toiduga. Näiteks leidub neid lehtköögiviljades, paprikates, suvikõrvitsas, maisis, kiivides ja viinamarjades. Karotenoide on kahte peamist tüüpi: karoteenid ja ksantofüllid. Ksantofüllid sisaldavad hapnikku; karoteenid mitte. Silmade tervise seisukohalt on kõige olulisemad karotenoidid ksantofüllid – täpsemalt luteiin, zeaksantiin ja astaksantiin.

Luteiin ja zeaksantiini leidub kõrges kontsentratsioonis näiteks kollatähnis. Need kollatähni karotenoidid toimivad sisemiste päikeseprillidena ja filtreerivad välja sinise valguse. Teised uuringud viitavad luteiini võimele suurendada nägemisteravust ja kontrastitundlikkust. Kliiniliselt on tõestatud, et astaksantiin vähendab silmade pinget tänu oma võimele lõdvestada tsiliaarseid lihaseid (mis lõdvestuvad ka siis, kui inimene vaatab kaugusesse). See aitab silmadel taastuda pikkadest keskendumist vajavatest perioodidest – nagu ekraaniaega täis tööpäev. See uskumatu antioksüdant töötab ka selle nimel, et edendada silmade tervislikku oksüdatiivset tasakaalu, püüdes vabu radikaale ja toetades võrkkesta verevoolu.

A VITAMIIN

A-vitamiin on võrkkesta molekul, mis muudab valgusenergia närvienergiaks. See tähendab, et A vitamiin on suures osas vastutav selle eest, et me üleüldse saame näha. Seda teades on lihtne mõista, kuidas A-vitamiin on silmade tervise jaoks oluline. Dr. Neda Gioia ütleb, et A-vitamiini puudus võib mõjutada pimedas nägemist, mõjutada ühendust nägemisnärviga ja aidata kaasa ka silmade kuivusele.

Kui mõelda A-vitamiinile, mis kohe pähe kargab? Porgand, eks? Põhjus, miks see müüt tekkis, on see, et porgandis on palju beetakaroteeni, mis on karotenoid, ja beetakaroteen muudetakse kehas A vitamiiniks. Kui teil on terve maks, kuhu A-vitamiini talletub, on seda teie süsteemis piisavalt ja teie keha ei pea tingimata neid porgandeid A-vitamiiniks muutma. Kui otsustate võtta toidulisandit ja A-vitamiini tarbimist suurendada, võiks beetakaroteeni asemel otsida retinoolpalmitaadi vormi (või ideaaljuhul nende kahe kombinatsiooni).

B-VITAMIIN

B-vitamiinid on head närvidele ja närvikoele. Arvestades silmades asuvate närvide suurt hulka, on loogiline, et B-vitamiinid võivad aidata kaasa silmade optimaalsele tervisele. Näiteks riboflaviin (B2) aitab kaasa antioksüdantsele aktiivsusele ja rakkude paranemisele, samas kui B6 aitab kaasa punaste vereliblede tootmisele ja vähendab homotsüsteiini taset, mis võib põhjustada pikaajalisi silmatervise probleeme, ütleb Gioia. Lisaks on piisav kogus tiamiini (B1) ja B12 vitamiini silmade funktsiooni ja pikaealisuse jaoks kriitilise tähtsusega.

C-VITAMIIN

C-vitamiin võib olla kuulus oma panuse poolest korralikku immuunfunktsiooni, kuid see vitamiin töötab ka kollageeni sünteesis ning aitab säilitada veresoonte ja sidekudede terviklikkust. C-vitamiin on eriti oluline läätse tervise ja selguse säilitamisel. Otse vikerkesta taga asuv silmalääts võimaldab meil nähtavat objekti teravustada. Lääts on umbes tavalise (mitte maapähkliga) M&M kommi suurune. Kuna see peab olema selge, puudub tal otsene verevarustus. See tähendab, et ta peab saama oma toitained vesivedelikust. See vesivedelik toidab läätse ja sisaldab 15-20 korda rohkem C-vitamiini kui mis tahes muu vedelik kehas.

Muide, silmalääts kasvab kogu teie elu jooksul, kasvatades läätsekapslisse uusi rakke. Kui te ei saa järsku enam restoranis menüüd lugeda ja teil on vaja lugemisprille kaasas kanda, võib probleem olla silmaläätses. 40ndates eluaastates näiteks lugemisel nägemises teravuse kaotamine on läätseprobleem. Lääts muutub liiga jäigaks ja kaotab oma elastsuse ega suuda teravustada nii nagu varem.

OOMEGA-3 RASVHAPPED

Omega-3 rasvhapped pole olulised mitte ainult südametervise ja ajutegevuse jaoks; nad edendavad ka tervet silmade funktsiooni. Võrkkestas on suur DHA kontsentratsioon, kus see soodustab optimaalset visuaalset aktiivsust ja võimaldab visuaalset transduktsiooni (valgus muundatakse elektrilisteks signaalideks). See on oluline ka silmade arenguks ning parandab nägemisteravust enneaegsetel lastel. Eriti soovituslik on gamma-linoleenhape ehk GLA. Inimesed võivad oomega-6-dest eemale hoiduda, sest neil on teadaolevalt põletikku soodustav toime, kuid probleem tekib siis, kui oomega-3 ja oomega-6 tasakaal on paigast ära. GLA muutub kehas prostaglandiiniks E1 (limaspetsiifiline ühend, mis aitab toetada tervet põletikulist reaktsiooni), kui seda võetakse tasakaalus oomega-3-ga. Seejärel võib see vooderdada keha limakihte, nagu teie silmad ja pisarakiht, mis aitab võidelda silmade kuivuse vastu. GLA toimib selles kontekstis kiiremini kui oomega-3 üksinda.

Toidulisanditega tuleb aga siiski olla ettevaatlik. Eesmärk on see, et teie silmalisandi koostisosad töötaksid koos, mitte ei konkureeriks üksteisega.