452 0040

Aia 25, Kuressaare128 aastat röntgenkiirte avastamisest ehk täna on rahvusvaheline radioloogiapäev!

Täna, 8. novembril, möödub 128 aastat meditsiinimaailma jaoks murrangulisest avastusest!  Imelist radioloogiapäeva meie tublidele radioloogiaosakonna töötajatele! 

Aga lugu ise järgmine: 8. novembril 1895. aastal sai Saksa füüsikust Wilhelm Conrad Röntgenist esimene inimene, kes avastas röntgenkiired. Sellest avastusest sai meditsiiniajaloos märgiline hetk.

Aastal 1895 oli Wilhelm Röntgen austatud ja imetletud füüsika professor. Teda peeti hoolikaks eksperimenteerijaks, kellel oli rikkalik kogemus laboritöös. Tüüpilise uudishimuliku teadlasena jätkas Röntgen oma füüsika- ja laborikatsetega.

Tema uudishimu keskmes oli veider seade, mis oli füüsikute seas väga tuntud ent väheselt mõistetav. Seadme nimi oli "Crookesi toru“ (Tänapäevaste röntgenitorude tähtsaimad eelkäijad on Crookesi ja Coolidge'i torud).

See kiirgas seletamatut, kõhedusttekitavat kollakat sära. Keegi ei suutnud seletada, miks see toru sellisel moel kiirgas. Crookesi toru mõistatuse lahendamine osutus üheks olulisemaks teadusavastuseks, mis on kunagi tehtud: avastuseks, mis mõjutas miljoneid elusid ning tegi tollal Wilhelm Röntgenist tuntud nime.

Ühel 1895 aasta päeval oli Röntgen oma laboris ja töötas Crookesi toruga. On mitmeid erinevaid kirjeldusi selle päeva sündmustest, kuid enamik on nõus, et samal ajal kui toru läbis elektrivool, märkas Röntgen äkki, et tema taga asuv fosforiga kaetud laud hakkas helendama. Uudishimust katsetas Röntgen toru katmist paksu musta papiga, blokeerides toru poolt eraldatava nõrga helenduse jälje, kuid siiski jätkas fosforiga kaetud laud helendamist.

Nüüd on huvitav märkida, et mõned teadlased olid juba aastate jooksul sattunud kokku selle veidra nähtusega: kui olla lähedal Crookesi torule, hakkas fosforlauad iseeneslikult helendama ning fotoplaadid, mis olid pimedates sahtlites, muutusid häguseks, justkui oleksid need valguse käes olnud. Kuid ükski neist teadlastest ei uurinud neid nähtusi lähemalt: kõiki huvitas see, mis toimus toru sees, mitte see, mis toimus selle välisküljel.

Kuid Röntgen mõistis tänu oma kogemusele ja teravale vaistule, et ta oli leidnud midagi väga olulist. Teadlased eeldasid, et Crookesi toru kiirgab ainult ühte tüüpi kiirgust - mõistatuslikke katoodkiiri. Röntgen mõistis, et toru kiirgab ka teist ja seni tundmatut kiirgust, mis suudab liikuda palju kaugemale kui katoodkiired. Ta nimetas seda tundmatut kiirgust "röntgenikiirguseks".

Röntgen oli ilmselt oma avastuse üle põnevil, kuid ta oli piisavalt nutikas, et mõista, et aeg tiksub. Crookesi toru oli paigutatud sadade laborilaudade peale üle kogu Euroopa ja Ameerika Ühendriikides ning oli vaid aja küsimus, millal teised teadlased jõuavad röntgenikiirte osas sama avastuseni.

Röntgen hakkas vast avastatud kiirtega oma laboris salaja eksperimenteerima ning viis läbi nii palju katseid, kui ta vähegi suutis välja mõelda. Seeläbi püüdis ta välja selgitada selle tundmatu kiirguse omadusi.

Teadlane kirjutas oma katsetest hilisemas raportis:

"Paber on väga läbipaistev: umbes tuhandeleheküljelise köidetud raamatu taga nägin fluorestseeruva ekraani eredalt helendamas, trükivärv pakkus kiirtele vaevalt märgatavat takistust. Samuti ilmus fluorestsents kahekordse kaardipaki taga ning üksik kaart, mis oli aparaadi ja ekraani vahel, oli peaaegu märkamatu.

Üksik leht tinafooliumit on samuti vaevu märgatav: alles siis, kui mitu kihti on üksteise peale pandud, on nende vari ekraanil selgelt näha. Paksud puitklotsid on samuti läbipaistvad, männilauad, mis on üks või kaks tolli paksud, neelavad kiiri vaid veidi. Mitme tolli paksused kummiplaadid lasevad kiiri endiselt läbi. Kui hoida kätt toru ja ekraani vahel, näeb käe enda tumeda varju pildist veel tumedamat varju luudest."

See viimane avastus, et röntgenikiirgus võiks pakkuda pilgu inimkeha sisse, andis Röntgenile idee... Ta palus oma naisel panna oma käsi fotoplaadi ette ja käivitas Crookesi toru. Käe peopesa luude tumedad varjud, sealhulgas tema sõrmuse selge vari, jäid plaatidele jäädvustatuks.  Siin oli kindel tõestus, et Röntgen leidis viisi inimkeha sisse vaatamiseks. 

Kui Röntgen avaldas oma avastused, võttis maailm seda imetlusväärset uudist vastu hämmelduse ja suure entusiasmiga. Vaevalt kuu aega hiljem kasutasid arstid röntgenikiirgust luumurdude ja tulirelvahaavade uurimiseks.

Meditsiinimaailm oli ekstaasis. Üks kirurg oli ajalehes öelnud:

"Kirurgiline kujutlusvõime võib end rõõmsalt ära kaotada selle imelise protsessi lõpututes võimalustes."

Ka tavaline rahvas oli avastusest vaimustatud. Mõnes kohas paigaldati müntidega töötavad röntgenipildi fotokabiinid, kus armunud paarid tegid endast pilte, kus hoidsid kinni „skeletikäed“.

Ajalehtedes väitlesid kolumnistid selle üle, kas "väärikad" mehed võisid vaadata naiste röntgenpilte. Mõned daamid ostsid pliist aluspükse - lihtsalt ettevaatusabinõuna.

Jalatsipoed pakkusid klientidele võimalust näha oma varbaid kingi proovides, kasutades selleks röntgenkiire "pedoskoopi".

Wilhelm Röntgenist sai rahvusvaheline kuulsus. Vaid napilt kaks kuud pärast tema algset avastust sai ta auväärse autasu isegi Keisrilt ning 1901. aastal võitis ta esimese füüsika Nobeli preemia. Nüüd nimetatakse röntgenikiirgust endiselt tema järgi "Röntgeni kiirguseks".