452 0040

Aia 25, Kuressaare



Loengusari "Kuressaare Haigla kohtub kogukonnaga" 06 oktoobril kell 16:30

Kuressaare Haigla B-korpuse 0-korruse koolituskeskuses kell 16.30-18.30.

"Lehma ternespiimast ja selle kasutamisest"

Väino Poikalainen ja Lembit Lepasalu

 

Prof. Väino Poikalainen on töötanud Eesti Maaülikooli, Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonnas. Prof. Poikalainen on teaduslikud uurinud piimandust.

Kaasprofessor Lembit Lepasalu on töötanud Eesti Maaülikool, Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonna juhatajana. Kaasprofessor Lepasalu on teaduslikult välja töötanud kaitseabinõusid loomakasvatusfarmides.

Loengus antakse ülevaade ternespiima koostisest, selle ajalistest muutustest, ternespiimas leiduvatest bioaktiivsetest ühenditest ja nende toimest. Täiendavalt käsitletakse ternespiima kasutamist möödunud aegadel, tänapäevaseid ternespiimatooteid ning perspektiive tulevikuks.

 

"Antikehadega viiruse vastu kaasaegse loodusteaduse abiga“

Andres Männik

 

Kaasprofessor Männik töötab Tartu Ülikooli Loodus- ja täppisteaduste valdkonna tehnoloogiainstituudi molekulaarviroloogias ja ta on teaduslikult uurinud transkriptsiooni aktivatsioonil baseeruvaid vektorsüsteeme.

Dr. Andres Männik räägib loengus üldarusaadavas vormis, kuidas kaasaegsed loodusteaduslikud alusteadmised ja tehnoloogiad avavad uued võimalused antikehadel põhinevate, soovitud eesmärgil kujundatud preparaatide arendamiseks, millega on võimalik haigusi ennetada ja ravida . Loengu fookuses on viirusvastased preparaadid, eelkõige SARS-Cov-2 vastased antikehad.

 

Loengus osalemiseks on vajalik koroonatõend ja isikut tõendav dokument.

Koroonaproove (Sars-CoV-2 antigeeni või PCR testi) saab anda Kuressaare Haigla peaukse juures olevas võtmispunktis teisipäeval ja kolmapäeval kl 8.00-10.00.

Sars-CoV-2 antigeeni testi hind 25 EUR

Sars-CoV-2 PCR testi hind 65 EUR