452 0040

Aia 25, Kuressaare



Kuressaare Haigla alustas koostööd CityDental hambakliinikuga

Häid uudiseid kõigile saarlastele! Kuressaare Haigla ja CityDental lõid koostööks käed ning see tähendab, et alates septembrist pakume näidustatud patsientidele narkoosis hambaravi teenust.

Narkoosis hambaravi Kuressaare Haiglas pole midagi uut, see on toiminud aastaid regulaarselt, kuid senimaani on see toiminud tänu koostööle Kuressaare Hambapolikliinikuga. Alates septembrist võtab raviteenuse üle Citydental Kuressaare hambakliinik.

"Kuressaare haigla poolt on operatsioonisaal koos vajamineva tehnika ja personaliga ning Citydental Kuressaare hambakliinik pakub oma personali ja materjalidega raviteenust. Selliselt üheskoos on võimalik tagada narkoosis hambaraviteenus Saaremaa inimestele," rääkis CityDentali hambaarst dr Rasmus Laan.

Teenuse eest tasub Eesti Haigekassa teatud näidustustel ning sellisel juhul on see patsiendi jaoks tasuta. Näidustus tasuta narkoosis hambaraviteenuse osutamiseks selgitatakse välja kohtumisel hambaarstiga.

Haigekassa poolt kompenseeritud narkoosis hambaravi saavad:

1) alla 19- aastased lapsed, keda ei ole võimalik koostöö puudumise tõttu ravida hambaravitoolis;

2) lapsed ja täiskasvanud, kellel on füüsiline või vaimne puue, mis takistab ravikabinetis hambaraviteenuse pakkumist. Selleks võivad olla näiteks erinevat tüüpi kaasasündinud või omandatud haigused, millega kaasnevad näiteks tahtele allumatud liigutused, võimetus pikemat aega suud lahti hoidma, püsida liikumatult jne.

Narkoosis hambaraviteenuse vajalikkuse üle otsustab hambaarst konsultatsiooni visiidil, mis toimub Citydental hambakliinikus.

Dr. Rasmus Laan sõnas, et enamasti, kui on tegemist lihtsalt kartliku lapsega, proovitakse korduvalt ikkagi saavutada kontakti hambaravitoolis ravi läbiviimiseks. "Kuid nähes, et koostöö ei suju ja on suurenenud vajadus hambaraviks, on võimalus teostada ravi narkoosis. Peab mõistma, et narkoosis ravi on ikkagi viimane meede ning eelnevalt tuleks proovida korduvalt raviteenust pakkuda ravitoolis, vajadusel vahetades ka erinevaid hambaarste lapsega usaldusliku suhte loomiseks."

Hetkel puudub võimalus Kuressaare Haiglas saada narkoosis hambaraviteenust täiskasvanud inimestel, kellel ei ole ülaltoodud näidustus tning kes seda näiteks lihtsalt hambaravihirmu tõttu soovivad.

"Protokoll narkoosis raviks käib selliselt, et esmane konsultatsioon ja juhised narkoosis raviks toimub CityDental hambakliinikus, kuhu on võimalik ka teistel hambaarstidel suunata patsiendid konsultatsioonile narkoosis hambaravi saamiseks," rääkis Laan. "Seejärel räägime üle narkoosis ravi täpsemad asjaolud, võimalusel teeme panoraampildi ja kontrollime üle suuõõne olukorra - kokkuvõttes veendume, et raviteenust ei ole võimalik pakkuda hambaravitoolis. Kui patsient (ja vanemad) on narkoosis raviga nõus, toimub edasiselt enne narkoosis ravi anestesioloogi vastuvõtt Kuressaare haiglas ning seejärel sealsamas ka narkoosis hambaravi."

Kuressaare Haiglal on väga hea meel, et saame koostöös dr. Rasmus Laanega meie kogukonnale pakkuda vajalikku hambaraviteenust.