452 0040

Aia 25, Kuressaare



Kardiostimulaatorite paigaldamine Kuressaare Haiglas.

19.05.2021 oli röömus päev Saare kogukonnale ja Kuressaare Haiglale. Kardioloog dr. Hasso Uuetoa tegi Kuressaare Haiglas eile kolmele patsiendile kardiostimulaatori vahetuse – protseduur, mida pole varem Kuressaares teostatud ning mille nimel on patsiendid pidanud ette võtma tee mandrile. Dr. Uuetoa kinnitas, et protseduurid möödusid komplikatsioonideta ning kõik läks hästi, üks patsient lubati koju juba eile ning kaks saavad koju täna.

Kuressaare Haigla eesmärk on ikkagi pakkuda võimalikult palju teenuseid ja protseduure kohapeal. Kui näiteks Soomes ja Rootsis maksab arsti juures käimise transpordikulud kinni haigekassa, siis Eestis tuleb see kulu katta patsiendil endal,” sõnas Uuetoa. „Rääkimata sellest, et Kuressaare Haiglas on olemas võimekus, vajaminev aparatuur ning tasemel operatsioonituba ning kõik tingimused kardiostimulaatorite paigaldamiseks ja vahetamiseks on olemas.”

Protseduur ise kestab kogenud ja oskuslikes kätes ümmarguselt 30 minutit ning kuigi sõnad „süda” ja „operatsioon” võivad samas fraasis kõlada hirmuäratavalt, on ligi 3000 südameoperatsiooni teinud Hasso Uuetoa sõnul tegu küllalt lihtsa protseduuriga.

Kardioloog rääkis, et stimulaator paigaldatakse vasakule rangluu alla. Stimulaatori sees on patarei ning elektroonika ning patareist jõuab impulss südamesse elektroodide abil. Stimulaator on lisaks paigaldamisele vaja ka seadistada, et see teaks täpselt, missugune on inimese normaalne südamerütm ning kui „laisk süda” vahepeal lööke vahele kipub jätma, tuleb stimulaatoril sekkuda.

„On olemas niisuguseid rütmihäireid, mis lõppevad minestusega ning hullemal juhul ei pruugi süda üldse uuesti tööle hakata. Olen oma töös näinud juhtumeid, kus inimene on minestades kukkunud pliidile või kerisekividele, olnud autoroolis ja sõitnud läbi bussipeatuse, kus õnneks tol hetkel inimesi ei olnud,” rääkis kardioloog. Stimulaatori eluiga on umbes kümme aastat, seejärel tuleb see välja vahetada. „Kui me mõtleme sellele, kas ikka 80-90 aastasele inimene on mõttekas stimulaator paigaldada, siis kokkuvõttes võivad südame rütmihäiretest ja minestamisest tekkinud vigastused olla nii hullud, et aheldavad inimese pikaks ajaks haiglavoodisse. Kukkumised, vaagnaluumurrud jne kahandavad inimese elukvaliteeti ning mõistlik on talle paigaldada südamestimulaator kui iga natukese aja tagant kiirabi kutsuda ning haigla vahet käia,” lisas ta.

Kuressaare Haigla juhatus tänab dr. Hasso Uuetoad tema panuse eest meie kogukonna tervisesse ja me loodame, et uus teenus võtakse meie saarte elanike poolt heal meelel vastu. Kuressaare Haigla soovitab kõigil, kes vajavad kardiostimulaatori vahetust, pöörduda dr. Hasso Uuetoa vastuvõtule. Hetkel prognoosime, et teenust vajaks umbes 25-30 saarlast aastas.