452 0040

Aia 25, Kuressaare



Kuressaare Haigla juhatuse pöördumine 

Head kogukonna liikmed, meie palve on kümneks päevaks maksimaalselt piirata kontakte teiste inimestega ning viia sellega uued haigusjuhtumid Saaremaal miinimumi. Paraku on see ainus viis viiruse levikule võimalikult kiirelt piir panna, sest meie seas on ka asümptomaatilisi nakatunuid, kes enesele teadmata võivad teisi nakatada.

Praegu on viiruse levik üle Saaremaa küllalt ulatuslik ning viirus levib nii peresiseselt kui ka töökollektiivides. Eelmisel nädalal lisandus Saaremaale keskmiselt 40 uut nakatunud päevas, mis meie rahvaarvu juures tähendab, et 100 000 elaniku kohta on haigeid pea 1900. See on maailma mõistes väga suur number.

Eelmise aasta koroonakevad Saaremaal andis Kuressaare Haigla meeskonnale kõigis viirust puudutavates aspektides hulgaliselt teadmisi ning seetõttu ei ole rakendanud ka totaalseid piiranguid, vaid püüame teenustega jätkata ning vajadusel kehtestada piiranguid lokaalselt, näiteks teenuste või osakondade piires. Siiski palume kõigilt patsientidelt vastutustundlikku käitumist kõiges, mis puudutab haiglat ja kiirabi, sest ohus on inimeste elud. Palume, et kogukond peseks käsi, kannaks maske ning järgiks meedikute nõuandeid. Oluline on reguraalselt tube ja siseruume tuulutada ning pidada meeles, et raskete tervisehäirete korral tuleb kutsuda kiirabi.

Antud epideemioloogislises olukorras on oluline saada enda terviseseisundi kohta adekvaatne informatsioon ja selleks on ülioluline õigeaegne testimine. Seejuures rõhutame, et viirusel on peiteaeg, mistõttu paneme kõigile südamele tulla testile õigel ajal - asümtomaatilisel patsiendil tuleb proovile tulemisega oodata vähemalt 7 päeva peale võimalikku kontakti viiruskandjaga, sest vastasel korral ei pruugi test näidata korrektset tulemust ning anda valenegatiivse tulemuse. Haigla jälgib regulaarselt vabu testimisaegu ja lisab neid vajadusel, seega järjekorrad ei ole pikad ning kel näidustus olemas ja peiteaeg läbi, pääseb testile kiirelt.

Kõik me ootame, et COVID-19 viirus kord lõplikult taanduks ning ootame väga päeva, mil saame elada ilma koroonahirmu ja piiranguteta. Tänaseks oleme selles uutmoodi reaalsuses olnud täpselt 12 kuud, mis on olnud täis kummalist õhustikku ja elanud kohas, mis vahepeal meenutab kummituslinna.

See ei ole see Kuressaare ega Saaremaa, millega oleme harjunud ega maailm, millega harjuda tahaks. Samas on tagasi pöördumine tavaellu meie endi kätes. Kui perearst kutsub, siis eriti riskigrupid ja eakad – vaktsineerige. Hetkel on vaktsiini saanud meedikut, õpetajad, sel nädalal algab politseinike ja päästjate ning eakate vaktsineerimine. Tänaseks on Saare maakonnas vaktsineeritud üle 2000 inimese.

Veel peame kõik koos tegema väikese ponnistuse - ainult igaüks ja ise, ilma väliste käskude ja keeldudeta, sest vaid nii on asjal tulemus. Palume veel kord, et tuleksite kaasa meie palvega olla järgmised 10 päeva võimalikult kodused, ka siis kui olete näiliselt terve. Viiime kontaktsuhtluse miinimumini ja külastame poode võimalikult harva. Saame selle perioodi jooksul uute COVID juhtude arvu vähemalt 10-ni ja edasi hakkame koos saabuvat kevadet ja suve nautima.

Kuressaare Haigla juhatus,

5. märts 2021