452 0040

Aia 25, Kuressaare



Pilguheit eesootavale suvele läbi Harvardi professori silmade, võttes arvesse maailmas valitsevat COVID-19 olukorda

Ka meie peame pidama silmas, et käesolev suvi ei saa olema päris tavapärane. Kuigi haiguse tipp-puhangu aeg on käesolevaks hetkeks loodetavasti möödas, tuleb siiski arvestada ja meeles hoida, kuidas nii ennast kui ka teisi kaitsta.

News.harvard.edu kirjutab:

“Tänavune suvi tuleb kindlasti pisut teistmoodi. Kindlasti on 2020. aasta suvel inimeste plaanides vähem reisimist ning tavapäraste turismimagnetite juures on harilikust hõredam rahvamass.

"Suvi saab olema teistsugune," ütles Joe Allen Harvardi Ülikoolist. „Oleme valmis muutuseks. Oleme kõik valmis sellest olukorrast välja murdma. Kuid meil pole veel süsteemi, kuidas sellega efektiivselt toime tulla. Seega peaksime eeldama, et sel suvel on asjad väga teisiti. Ma ei usu, et see saab olema niisugune, nagu möödunud suved on olnud. "

Joe Allen on alati seisnud selle eest, et hoida avalikud pargid avatuna ning lasta inimestel turvalisuse meetmeid järgides väljas ringi liikuda. Seda isegi ajal, mil kogu USA rahvastik hoiab ranget ühiskondlikku distantsi.

Joe Alleni sõnul on inimese jaoks väljas liikumine nii vaimses kui füüsilises mõttes väga oluline. Samuti on viiruseosakestel väiksem tõenäosus jääda ellu tuulises ja päikesepaistelises keskkonnas, mistõttu on õues nakatumise oht kordi väiksem kui siseruumides. 

Kuid ka suvise reisimise, telkimise ja rannas käimise ajal tuleks alati arvestada COVID-i ja võimalusega sellesse nakatuda või teisi nakatada, mistõttu on oluline võtta rakendusse meetmeid selle riski vähendamiseks. Joe Allen ütles, et järk-järguline väliskeskkonna taasavamine võimaldab kindlustada selle, et olemasolevad süsteemid suudavad rahvahorde kontrollida ning inimeste ohutuses ollakse kindlad enne, kui kogunemistele roheline tuli antakse.

Kõige turvalisemad suvised ettevõtmised saavad tõenäoliselt olema juba väljakujunenud sotsiaalsetes grupeeringutes, hõlmates näiteks ühte leibkonda kuuluvaid inimesi. 
Allen rõhutas, et õigus külastada parki või randa on inimeste jaoks praeguses olukorras pigem privileeg kui õigus ning just nõnda võiksid ka kodanikud sellest mõelda. See on privileeg, millele võidakse uute haiguspuhangute korral kiirelt pidurit tõmmata, kui inimesed end piirangute osas liiga lõdvaks lasevad ning haigusjuhtumid taas suurt tõusutrendi ilmutavad.

"Inimeste seas on suur tahtmine pöörduda tagasi endise eluolu juurde, hoolimata sellest, et tegu on teadaolevalt ääretult nakkava viirusega," rääkis Allen pressikonverentsil. „See ei ole nagu muud katastroofid, näiteks orkaanid, kus korjad tükid kokku ja marsid samm-sammult edasi. See orkaan on valmisolekus ning ootab, kuni me rihma lõdvaks laseme. Ning siis see ründab.”

See võib tähendada, et suvistes pulmades, kuhu pruutpaar on planeerinud kutsuda 300 inimest, saab kutsuda vaid 50 külalist (ning seda ka eeldusel, et sellise rahvaarvuga kogunemised on lubatud), kes kõik istuvad väljas teineteisest 2 meetri kaugusel ja kannavad näomaske.
See võib tähendada, et perekonna kokkutulek, nagu ka Allen ise oli planeerinud, ei toimu hubases elutoas, vaid kusagil avaral terrassil, samal ajal pereliikmetega vajalikku distantsi hoides.

Kuna paljud inimesed võtavad tõenäoliselt ette käigu oma lemmikutesse kohtadesse, võib see kokkuvõttes tähendada, et nad ei pruugi sinna nii lihtsasti pääseda – selleks, et inimesed saaksid parklates, külastuskeskustes, matkaradadel ja isegi mäetippudes turvalist distantsi hoida, võib olla vajalik seada sisse külastajate arvu piirangud. Alleni sõnul võivad politsei jaoks olla üheks probleemseks kohaks näiteks rannad. Külg-külje kõrval asetsevad rannalinnad on kuumadel suvepäevadel tavaline nähtus. Kohalikud ametnikud peavad hoolikalt mõtlema, kuidas tagada see, et inimesed hoiaksid piisavat vahemaad.

Allen ütles, et oluline on suviste tegevuste nautimise ajal haigestumise riski võimalikult madalal hoida. See tähendab, et peab jätkama distantsi hoidmist, kandma maski, omama läheduses kätepuhastusvahendit, pesema sageli käsi, köhima või aevastama küünarnuki sisekülge ja kui olemine pole kõige parem, kindlasti koju jääma. Igasugune suvine meelelahutus nõuab seda, et iga inimene annaks endast oma panuse turvalisuse tagamisele. 

„Nii isikliku kui ka terve elanikkonna riski osas on teatavate piirangute säilitamine mõistlik. Need ei pea olema täielikult piiravad, kus me ei saa minna parki jalutama või jooksma ega teiste inimestega kohtuda. Seda kõike saab ja peakski saama, ning ma loodan, et nii ka läheb,” sõnas Allen. “Aga kas sellest tuleb tavaline suvi? Kindlasti mitte, ja ei peakski tulema.”

Sel ajal, kui Allen võttis sihiks lähikuud, püüdis teine ​​Harvardi Ülikooli õppejõud kiigata kaugemale, täpsemalt sügisesse. Harvey V. Finebergi rahvatervise juhtimise praktikaprofessor, Massachusettsi endine rahvatervise volinik ja USA tervishoiu- ja inimteenuste osakonna endine tervishoiuministri asetäitja sekretär Howard Koh ütles, et COVID-19 vastu võitlejate seas on vaja paremini kooskõlastada viiruse tõrjemeetmed.
Koh, kes võttis sõna Facebook Live'i üritusel “Maailm”, ütles, et kuigi Ameerika varajast epideemiale reageerimist iseloomustab ametivõimude omavahelise koostöö puudumine, on kooskõlastused siiski tulevikus vajalikud, et võimalike eesootavate väljakutsetega toime tulla. Koh nimetas pandeemiat maratoniks ning ütles, et see annab aega vajalike ettevalmistuste tegemiseks enne eeldatavat teist haiguslainet sügisel.

Tema sõnul on üks koht juhtnööride otsimiseks väljaspool USA piire. Riigid, kes on end juba taasavatud, pakuvad õppetunde viiruse käitumise ja erinevate lähenemisviiside tõhususe kohta. Selles mõttes ei saaks president Trumpi Maailma Terviseorganisatsioonile (WHO) esmaspäeval adresseeritud ähvardus rahastamise vähendamise kohta tulla veel ebasobivamal hetkel, ütles Koh. Globaalse väljakutse valguses on tema sõnul hädavajalik, et riigid teeksid koostööd ja õpiksid üksteiselt.

„Praegu on meil ühine vaenlane, milleks on COVID-19 viirus. Käesoleval hetkel on aeg ülemaailmsete terviseorganisatsioonide (nagu WHO) ülesehitamiseks. Samuti on see aeg ülemaailmsete tervishoiualaste partnerlussidemete loomiseks,” ütles Koh. "Globaalse kogukonnana koos töötamine on nüüd tähtsam kui kunagi varem."

Allikas:

shorturl.at/esB23