452 0040

Aia 25, Kuressaare



Margus Muld tõi taevapiiri Kuressaare Haiglasse

Tähelepanelikumad Kuressaare Haiglasse sattunud kodanikud ja patsiendid on märganud seinal rippuvaid linnulennult tehtud fotosid Saaremaa erinevatest paikadest. Nii mõnegi võtavad pildid kukalt kratsima ja nuputama, mis kohaga on pildil tegemist ning tuleb tõdeda, et isegi omaenda koduküla või vald ei pruugi kõrgelt vaadates tuttav tunduda. 


"Vaatasin, et haiglas on seinte peale pandud Navitrolla pildid ning märkasin, kuidas inimesed neid põhjalikult uurisid ja vaatama jäid. 
Kuressaare Haigla ravijuht Edward Laane märkis seejuures, et teatud uuringud on kindlaks teinud kunsti tervendava mõju inimesele," ütles fotode autor Margus Muld. "Ma küll ei taha kuidagi Navitrolla kunsti kõrgusele pretendeerida, kuid sealt tekkis mõte kinkida Kuressaare haiglale droonifotod Saaremaa erinevatest paikadest ning lasta inimestel nuputada, mis kohaga võib tegemist olla." 
Tervisekeskuse (D korpuse ehk vana polikliiniku) III korruse seinu kaunistab 17 pilti ning need on tehtud keskmiselt 100 meetri kõrguselt. Jäädvustatud on Saaremaa erinevaid paiku ning asutuspiirkondi ja inimestel on võimalus end pildiga silmitsi seistes proovile panna ning koht ära arvata.

"Tuleb tõdeda, et pole see äratundmine nii lihtne midagi," naeris Muld. "Enne võib minna päris tükk aega kui käib ahhaa-efekt ning mingi tuulik, maja või puu ühtäkki tuttav hakkab tunduma ja pildil olev koht tuvastatud saab. Eks nõnda ongi vast kõige lihtsam - uurida detaile, mere asukohta, teejoont või kirikute kupleid." Margus Muld märkis, et haigla võib sageli olla koht, kus inimest täidavad muremõtted, ärevus või hirm. Minutid võivad tunduda tundidena ning ootaja aeg on tihti pikk ning kasuks tuleb võimalus end maandada ning mõtteid mujale viia. 
"Navitrolla pildid püüdsid silmnähtavalt inimeste tähelepanu ning panid kunsti süvenema. Ka linnulennult tehtud droonipildid panevad süvenema ning uurima ja aitavad seeläbi meelt hõivatuna hoida. Muidugi on ka lihtsalt põnev vaadata, missugune meie kodukoht pealtpoolt välja näeb," sõnas Muld. Et asja põnevamaks teha, on piltide alla pandud numbrid ning inimesel on võimalus end testida ja püüda esialgu omade jõududega piltide asukohad ära tunda.

Enese kontrollimiseks saab kiigata nurga taga tahvlil olevat spikrit, kuhu on kõikide piltide asukohad ära märgitud.