452 0040

Aia 25, Kuressaare



Diabeediõde rõhutab: Veresuhkur nõuab tähelepanu!

Juunikuust alustas Kuressaare Haiglas tööd diabeediõde Marika Venda, kelle vastuvõtul saavad nõu diabeetikud, rasedusdiabeeti põdevad naised ning vajadusel ka diabeeti põdevate patsientide pereliikmed. Diabeediõde selgitab haiguse olemust ning erinevaid selle seisundiga seotud mõisteid, õpetab enesejälgimist, veresuhkru taseme korrigeerimist, insuliini süstimist ning õige toitumise ja füüsilise aktiivsuse järgimist. Samuti selgitab ta, millal ja kui sageli tuleks veresuhkrut mõõta ning kuidas insuliini annuseid reguleerida.


„Pereliikmete nõustamine on oluline, sest kui peres on diabeetik, tuleb teada, kuidas käituda näiteks hüpoglükeemia puhul ning osata anda esmaabi. Kui diabeetik kasutab insuliini, võib teatud olukordades juhtuda, et tema veresuhkur langeb ohtlikult madalale ehk siis tekib hüpoglükeemia,” selgitas Venda. Diabeediõde rääkis, et terves maailmas on diabeedihaigete, sealhulgas ka rasedusdiabeeti põdevate inimeste hulk pidevas kasvutrendis. Kui rasedusdiabeet möödub tavaliselt peale sünnitust, on II tüüpi diabeedi puhul vajalikud ravimid, sest kõhunääre ehk pankreas ei tooda piisavas koguses insuliini ja glükoos ei jõua rakkudeni. „Võib olla nii, et söögiisu on suur, aga energiat toidust kätte ei saa. Ravimata diabeediga tekib kehas toitainete puudus ning keha on tegelikult näljas,” selgitas Venda. Teist tüüpi diabeet tekib insuliini toimemehhanismide häirumisest ning kõhunääre võib küll insuliini eritada, kuid see ei toimi nii nagu peab. Seda tüüpi diabeeti seostatakse eriti nooremate seas suuresti elustiiliga, eriti aga toitumisega, kuigi riskifaktoriteks on ka pärilik eelsoodumus ja ülekaal.

Esialgu proovitakse veresuhkur saada kontrolli alla õige toitumise ja liikumise järgimisega, kuid alati sellest ei piisa ja kui veresuhkur ei ole ikka normi piires, otsustab arst edasise ravi osas. Marika Venda sõnul tervisliku toitumise olulisust küll mitmel pool rõhutatud, kuid sellegipoolest on meie taldrikul liialt palju süsivesikuid. Nii võib pealnäha tervislik toitumine anda ootustele vastupidiseid tulemusi. „Kuna arsti visiit kestab harilikult 20 minutit, millest on liiga vähe selleks, et diabeedi teemadele keskenduda, ongi õe ülesandeks sellesse teemasse sügavuti minna. Räägime sellest, kuidas enda toidulauda paremini koostada, kuidas valikuid teha.

I tüüpi diabeedi puhul on enamasti tegemist autoimmuunhaigusega, mille põhjuseks on insuliini eritavate beetarakkude kahjustus ning ainsaks raviks on insuliini kasutamine. Hetkel ei ole see haiguse vorm veel ravitav ning eeldab igapäevast insuliini manustamist süstidena või spetsiaalse insuliinipumba abil kogu järgneva elu jooksul. Diagnoosi saades võib inimest tabada ka teatud blokk ning ta ei tunnista ega aktsepteeri oma seisundit. Tähelepanuta jäänud ja ravimata diabeet toob aga kaasa küllalt hullud tüsistused,” rõhutas Venda. Pidevalt normist kõrgem veresuhkur kahjustab veresooni, närve, silmi ja neere. Silmapõhjade võrkkesta väikestes veresoontes tekivad kahjustused, mis võivad kaasa tuua ka silmanägemise kadumise.

Need on vaid mõned näited sellest, miks on oluline diabeeti tähelepanelikult suhtuda ja veresuhkur stabiilne hoida – see vähendab võimalust, et need tüsistused tekivad.”

Diabeediõde võtab vastu Kuressaare Haiglas teisipäeviti ning vastuvõtule pääseb eriarsti või perearsti saatekirjaga.