452 0040

Aia 25, Kuressaare



Isegi 10 minutit kerget trenni on suure positiivse mõjuga

Varajane dementsus ja kognitiivsete võimete langus on maailmas tegemas võidukäiku. Dementsus tabab aina nooremaid inimesi ning röövib mälu ja identideeditunnetust üha rohkematel eakatel. See ei ole miski, millega keegi meist sooviks silmitsi seista. Seetõttu peame oluliseks hoida silm peal kõigil uuringutel, mis annavad aimu selle kohta, kuidas mälufunktsiooni langust ennetada. Kuidas ka ei keerutaks, jõuame ikka ja jälle tagasi põhipunktide juurde. Toit ja liikumine. Räägime hetkeks ühest Sciencedaily.com lehel avaldatud uuringust, milles keskendume aga hetkeks viimasele. Teadlased leidsid, et isegi kerge füüsiline pingitus võib mälufunktsioonile olla üllatavalt kasuliku mõjuga.

California Irvine'i ülikooli (UCI) ja Jaapani Tsukuba ülikooli teadlased leidsid, et isegi väga kerge treening võib aju suurendada ühendusi mälu ja säilitamise eest vastutavate ajuosade vahel.

Uuringus, milles osales 36 tervet noort täiskasvanut, avastasid teadlased, et üksainus 10-minutiline kerge füüsiline pingutus võib anda märkimisväärset kognitiivset kasu. Kasutades kõrge eraldusvõimega funktsionaalset magnetresonantstomograafiat, uuris meeskond katsealuste aju vahetult pärast treeningut ja nägi paremat ühenduvust hipokampuse dentate gyruse ja ajukoore piirkondade vahel, mis olid seotud üksikasjaliku mälutöötlusega. Tulemused avaldati ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences. "Hipokampus on uute mälestuste loomisel kriitilise tähtsusega. See on ühtlasi ka üks esimesi ajupiirkondi, mille funktsioon vananedes halveneb – ja Alzheimeri tõve korral palju tõsisemalt," ütles projekti kaasjuht ja neurobioloogia ning käitumise teadlane Michael Yassa. "Hipokampuse funktsiooni parandamine on lootustandev viis igapäevaelus mälu parandamiseks."

Neuroteadlased leidsid, et parem koostöö mälule keskendunud ajuosade vahel soodustab efektiivsemalt meenutamist ja meelde tuletamist. UCI õppimise ja mälu neurobioloogia keskuse ja hiljuti käivitatud UCI Brain Initiative'i direktor Yassa ütles, et kuigi varasemad uuringud on keskendunud sellele, kuidas treening soodustab mälupiirkondades uute ajurakkude teket, näitab uus uuring vahetumat tulemust.

Täheldati, et need 10-minutilised treeningperioodid näitasid tulemusi kohe pärast treeningut. Natuke kehalist aktiivsust võib palju teha, rõhutas Yassa. "On julgustav, et aina rohkem inimesi jälgib oma treeningharjumusi ning hoiab näiteks silma peal oma sammude arvul," ütles ta. "Isegi lühikestel jalutuskäikudel kogu päeva jooksul võib olla märkimisväärne mõju mälu ja tunnetuse parandamisele."

Yassa ja tema kolleegid UCI-st ja Tsukuba ülikoolist laiendavad seda uurimisteed, testides vanemaid täiskasvanuid, kellel on suurem risk vanusega seotud vaimsete häirete tekkeks. "On selge, et eakatel inimestel on liikumise olulisuse mõistmine tohutult oluline, sest nii saame anda soovitusi, mis aitavad ära hoida kognitiivset langust,” ütles ta.