452 0040

Aia 25, Kuressaare



Mudamassaaž ravib nii seest kui väljast

Author: Maanus Masing

Kuressaare Haigla füsioterapeut Anu Õun käis Haapsalus oskusi täiendamas ning pakub nüüd nii vajajatele kui ka muidu soovijatele lõõgastava ning lihastele ja nahale mitmekülgselt kasuliku toimega mudamassaaži.


Sundasend võib viia ülekoormussündroomini

Ravimudamassaaz füsioteraapias on abiks alaägedate ja krooniliste lihas-kõõlusprobleemide ravil nii ülekoormussündroomide ennetamise, kui ka juba tekkinud lihaspingete, krooniliste põletike ja valude alandamisel, millega oma töös pea igapäevaselt tuleb tegeleda. Ohustatud on eelkõige pikalt sundasendites viibivad töötajad, pidevate korduvate-, ühetaoliste- või liiga jõuliste liigutustega töö tegijad, kuid ka kontoritöö iseloomuga ameti pidajad, arvuti või laua taga tööd tegevad inimesed. Protseduur sobib hästi kutsehaiguste ennetamiseks, ülekoormussündroomide vältimiseks seljas, õlavöötmes ja kätes, lõõgastades lihaseid, parandades kudede verevarustust, ainevahetust, stimuleerides kudede uuenemist, parandades lihaste toonust ja on ka hea tööstressi ennetaja.

Rohkem kui lihtsalt muda

Eelsoojendatud bioaktiivse ravimuda mähis soojendab, pehmendab ja seeläbi lõõgastab lihaseid ja valmistab kehapinna massaažiks ette. Massaaži tulemusel imenduvad muda toimeained sügavamale kudedesse stimuleerides kudede taastumist. Olenevalt haiguse või probleemide raskusastmest peaks parema tulemuse saavutamiseks protseduure kordama soovitavalt üle päeva 5-10 korda. Esialgu vajab keha kohanemist, tulemused ei pruugi kohe esimese massaažiga avalduda. Ravimuda ei sobi rasedatele, ägedate- ja põletikuliste haiguste korral, verehaiguste, südame-vereringe puudulikkuse, pahaloomuliste haiguste korral oma stimuleeriva efekti tõttu. Muda soojendatakse veevannis 42 kraadini ja määritakse seejärel ühtlase kihina seljale või ka konkreetselt ravi vajavale piirkonnale. Protseduuri pikkus on 1 tund, 20 minutise mudamähisele järgneb eelsoojendatud piirkonna massaaž. Kasutusel on Saaremaa Mullutu Suurlahe muda, mis on rikas oma mineraalsete ja orgaaniliste ainete poolest. Seal leiduvad mineraalained ja mikroelemendid on kasulikud nii lihaste, liigeste kui ka naha jaoks, muutes selle pehmeks, elastseks ja siidiseks. Ravimuda aitab nahalt eemaldada surnud rakke, seda toita, niisutada, värskendada ja puhastada. Saaremaa ravimuda on aukohale tõstnud ka Tartu Ülikooli emeriitprofessor Reinhold Birkenfeldt. Tema sõnul on teaduslike uuringutega kindlaks tehtud Saaremaa ravimuda kolm olulist omadust. Esiteks on sellel suur soojusmahtuvus ja halb soojusjuhtivus, tänu millele toimub haigete kudede sügav läbisoojenemine. Soojus ergutab vereringet ja ainevahetusprotsesse ja soodustab haiguse taandumist. Samuti on ravimudal keemiline bioaktiivne toime ning osa aktiivsetest orgaanilistest ainetest ja mineraalainete ioonidest on võimelised läbi naha tungima. Ta rõhutas ka seda, et ravimudal on tugev põletikuvastane ja valuvaigistav toime ning see toetab nii siseelundite kui ka immuunsüsteemi tööd.

Hetkel pakub Anu Õun mudamassaaži füsioterapeudi põhitöö kõrvalt, enamasti pärast tööpäeva lõppu kell 16.00-17.00. Protseduur kestab tund aega ning maksab 35 eurot. Soovijad saavad end registreerida ja tulla enda nahal ja lihastel katsetama muda imelisi toimeid, helistades telefonil 45-20-120.