452 0040

Aia 25, Kuressaare



Kuressaare Haigla õnnitleb ämmaemandaid

Ettepanek rahvusvahelise ämmaemandate päeva tähistamiseks tehti 1987. aastal Hollandis Rahvusvahelise Ämmaemandate Konföderatsiooni konverentsil.

Alates 5. maist 1991 on seda päeva tähistatud üle maailma 50 riigis.

Meie haigla sünnitus-günekoloogiaosakonnas töötab 9 ämmaemandat , kelle jaoks ämmaemandaks olemine on elustiil. See omakorda tagab kõrge erialase professionaalsuse, inimliku ja südamliku suhtumise ning rahulolevad tulevased ja olemasolevad lapsevanemad ja lapsed. 2018. aastal sündis meie haiglas 251 beebit.


Ämmaemanda elukutse on eksisteerinud aegade algusest peale, kuid tema nimetus on muutunud erinevate ajaloojärkude korral. Üldiselt tuleb sõna ämmaemand ämmast – naise mehe emast – kes aitas lapsi ilmale tuua ning vastsel emal lapse eest hoolitseda. Kui eelnevatel aegadel oli ämmaemanda tööks vaid sünnituste vastuvõtmine, siis MTO lahtikirjutatud definitsioonis näeme, et tänapäeval on ämmaemanda tööpõld väga lai – alustades reproduktiivtervise edendamisega ning lõpetades sünnitusjärgse perioodiga. “Ämmaemandad peavad olema suutelised juhendama, ravima ja nõustama naisi kogu raseduse ajal, sünnitamisel ning sünnitusjärgsel perioodil; nad peavad olema suutelised sünnitust iseseisvalt vastu võtma ning hoolitsema vastsündinu eest.”

Ilusat Ämmaemandate päeva!