452 0040

Aia 25, Kuressaare



Füsioterapeut Karina Talk aitab füüsist taastada

Kuressaare haigla füsioterapeut Karina Talk nentis, et otsustas enda edasised õppeplaanid ära juba gümnaasiumi alguses ning oli kindel, et võtab suuna füsioteraapia poole. Pärast Tartu Ülikooli füsioterapeudi eriala magistriõppe sooritamist 2018. aastal asus Karina tööle Kuressaare Haiglasse, kuid jõudis enne tegutseda ka FC Kuressaare ja Saaremaa Võrkpalliklubi füsioterapeudina. „Ilmselt eriala valik mingil määral ajendatud ka minu enda tervisemuredest, kuna olin hädas põlvevaldega ning mitte keegi ei osanud otseselt öelda, millest need tulid ja mida teha. Kui tahad, et midagi saaks tehtud, tuleb seda ikka ise teha,” naeris ta.
Karina käe all saavad patsiendid abi tänu erinevate tehnikate valdamisele abi rea erinevate probleemide abil. Füsioterapeudi pädevusse kuulub näiteks spordimassaaž, ja kuivnõelumine, Redcord Neurac (ehk neuromuskulaarse aktivatsiooni) teraapia ning sünnitanud naisi kimbutav kõhulihase diastaasi ravimine.


Sihikul on pinged ja valu
 

Spordimasaaž on eelkõige mõeldud sportlastele ning füüsiliselt aktiivsematele inimestele. „Kuigi on levinud arvamus, et spordimassaaž on lihtsalt jõulisem versioon klassikalisest massaažist, on see enamasti ikkagi eesmärgistatum ning lähtub suuresti ka spordiala spetsiifikast ning sellest, tulenevast koormusjaotuvusest kehale” sõnas Karina. Lisaks klassikalise massaaži võtetele sisaldab spordimassaaž endas ka venitusi, liigesmobilisatsioone, pingutus-lõdvestustehnikaid jm pehmekoevõtteid. Samuti tuleb arvesse võtta erinevaid vigastusi ja kaebusi; võistlus- ning treeninggraafikut. Sellest sõltuvalt võib spordimassaaž olla kas toniseeriv või lõõgastav.

 

Karina Talk valdab ka Eestis veel suurema kõlapinnata kuivnõelumise tehnikat, mis on efektiivne ravimeetod triggerpunktidest põhjustatud valu (nt õla-, põlve-, puusa- või seljavalu) leevendamiseks: „Triggerpunktide all mõistetakse valulikke punte või 'sõlmekesi' lihastes, mida on kohati võimalik üles leida ka ise sõrmedega vajutades. Kuigi tihti arvatakse, et kuivnõelumine ja Hiina meditsiinis laialt levinud akupunktuur on sünonüümid, on tegu siiski kahe erineva ravimeetodiga.” Kuivnõelumise puhul kaardistatakse aktiivseimad triggerpunktid lihastes, mille järel töödeldakse antud punkti imepeenikese nõelaga, kuniks saavutatakse nö 'vabastav' efekt. Nõelumine ise ei ole enamast valulik, pigem võib protseduur tekitada psühholoogilist ebamugavustunnet. Sellest tuleneb ka kuivnõelumise peamine vastunäidustus - inimestele, kel esineb hirm või tugev vastumeelsus nõelte ees, ei ole antud ravimeetod soovituslik. Enamasti piisab püsivate ravitulemuste saavutamiseks 3-6 protseduurist.

 

Redcord Neurac (neuromuskulaarne aktivatsioon) teraapia on valu vähendamiseks välja töötatud ravimeetod, mis keskendub probleemi põhjusele, mitte pelgalt sümptomite leevendamisele. Karina selgitas, et see aitab taastada keha funktsioone läbi lihaskoordinatsiooni parandamise ning neuraalse ümberõppe. „On teaduslikult tõestatud, et valu ning inaktiivsus suudavad muuta ja mõjutada närvisignaale, mida meie aju saadab lihastele. See muutus põhjustab häirunud lihaskoordinatsiooni, mis väljendub tihti suuremate lihasgruppide ülepinges, tekitades ülekoormust ning nö 'valu nõiaringi'. Neurac meetodil on võimalik haaratud lihasahelad üles leida ning nende funktsioon ja koordinatsioon ülejäänud kehaga taastada. Ravi tulemuseks on enamasti kohene valu vähenemine ja/või funktsiooni paranemine.


Üks sagedasemaid enamasti rasedaid ja sünnitanud naisi kimbutav probleem on aga kõhu sirglihase diastaas, mis oli ka Karina magistri lõputöö teemaks. „Kõhu sirglihase diastaas väljedub kõhu keskelt horisontaalselt jooksva lõdva „lõhe” või piirkonnana,” selgitas Talk. „Tihti on võimalik lükata isegi sõrmed läbi kõhuseina ning tunnetada allpool veresoonte tukslemist. Kuigi diastaasi on seostatud paljude probleemidega (selja- ja vaagnavalud, uriinipidamatus, seksuaalfunktsiooni muutused), on naiste sagedaimaks kaebuseks kosmeetiline defekt näiteks ette- või allavajunud kõht, lotendav kõhunahk või väljapundunud naba.” Ta kinnitas, et diastaasi on võimalik füsioteraapiaga edukalt ravida, kuid see eeldab teadlikku ja sihipärast treenimist, et vältida ülekoormuse ja/või valede treeningvõtetega probleemi süvenemist.”

 

Füsioteraapiasse ravile pääsemiseks on kolm võimalust: otse perearsti saatekirjaga läbi teraapiafondi; läbi taastusraviarsti, kelle vastuvõtuks on samuti vaja perearsti saatekirja; või tasulise teenusena.